Uppteckning nummer NM-SEU11526_13

Titel: Skämt med besökande.

Meddelare: Smed Olof Gotthold Lodén  År: 1937

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammar

Det roligaste av allt var emellertid att lura ner bönder i vasklåren. Denna utgjordes av en ungefär 4 alnar bred och lika lång grop i smedgolvet till randen fylld med vatten. När smederna väntade besök, passade de alltid på att strö lite aska och sot över vattnet, som där igenom blev om möjligt ännu svårare att upptäcka än förut. Som bönderna skyfflade omkring där inne i mörkret, synbart likgiltiga och ointresserade, men i själva verket djupt förundrade över vad de sågo, hände det att de ett tu tre lågo pladask i vasklåren. Bonden kravlade sig väl upp blöt och sur och förbannad och gick svärande sin väg följd utav smedernas gapskratt, - och med största sannolikhet med en korumpa eller en smutsig spetthotrasa fastsatt bak i vadmalsrocken.

Nordiska museet. Frågelista. Ur Bruksarbetare bd II.